Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

De Cabernet Sauvignon is een van de meest herkenbare druifsoorten die wordt gebruikt bij het maken van rode wijn. Deze druif groeit in nagenoeg alle grote wijn-producerende landen en leeft in een zeer breed spectrum aan klimaten. De druif wordt vooral veel gebruikt in Bordeaux wijnen waarin de druif vaak wordt gecombineerd met Merlot en Cabernet Franc.
Je herkent een Cabernet Sauvignon aan zijn dieprode kleur. Als de wijn jong is lijkt deze bijna paars. Hij ruikt bijna als cassis met een hint van tabak.

Cabernet SauvignonHerkomst

De druif is oorspronkelijk afkomstig uit Bordeaux, gelegen in het Zuidesten van Frankrijk. Met een gematigd maritiem klimaat met een lange warme herfst is ideaal voor de druif. De druif is vanuit daar verspreid over Europa en de “nieuwe wereld”. Onder de nieuwe wereld wijnen vallen de wijnen die geproduceerd zijn in de niet-traditionele wijngebieden. Denk hierbij aan wijnen uit Argentinië, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Voor het grootste deel van de 20e eeuw is het de wijdst verspreide rode wijndruif ter wereld. De druif is ontstaan uit een kruising van de Cabernet franc met de Sauvignon blanc. De wijn groeit het beste op een droge kiezelgrond.

Lekker bij

De Cabernet Sauvignon is heerlijk te combineren met bijvoorbeeld lamsvlees, gegrild rundvlees, wild, hamburgers, gegrilde groenten en zelfs bij oude Edammer kaas. De stevige, gerijpte Bordeaux-wijn past goed bij een sappig gegrild stukje vlees.

Chili

De Cabernet Sauvignon is een belangrijke basis geweest voor de wijnindustrie van Chili. De druif werd ruim een eeuw geleden naar Chili gebracht en inmiddels groeien er hele wijngaarden vol met rijen van deze druif. De variant uit Chili wordt eigenlijk over de hele wereld verkocht. Vaak is de druif uit Chili iets zoeter en wat rijper dan de druif uit Europa.