De kunst van wijn proeven

De kunst van wijn proeven

Hoewel smaak subjectief is, is er wel degelijk een groot verschil in een goede wijn en een goedkopere wijn. Maar hoe kan je dit als leek zijnde nou goed beoordelen? Er zijn een aantal dingen waar je op kan letten. Belangrijkste zijn natuurlijk kleur, geur en smaak. Maar waar ben je dan naar op zoek?

De kleur van de wijn

Om de kleur van de wijn te beoordelen moet je het glas licht schuin houden tegen een lichte achtergrond. Een jonge rode wijn is meer paarsig van kleur en hoe ouder de wijn is hoe meer dit naar bruinrood neigt. Hoe oud is de wijn volgens de fles en komt dit overeen met de kleur? Belangrijk is ook om te kijken of de wijn helder is en niet troebel, er moeten dus geen stukjes in zweven.

De geur van de wijn

Je hebt het vast wel eens gezien. Het deftige geur opsnuiven van wijn door een sommelier. Wat voor geur ben je dan naar op zoek? Allereerst moet je de wijn laten draaien in het glas zodat de wijn in beweging komt en de geur vrijkomt. Steek dan je neus in het glas en snuif de geuren op. Niet iedereen is goed in het benoemen van een geur maar vaak kan je wel zeggen of het kruidig en dus een beetje scherp of meer bloemig en fris ruikt. Het kan zelfs zijn dat je hele alledaagse dingen ruikt. Net als met smaak is ook geur vrij subjectief.

Het belangrijkste: de smaak van de wijn

En waar het dan natuurlijk om gaat is de smaak van de wijn. Smaak is een apart iets en wordt in je mond ook apart bepaald. Op je tong zitten op bepaalde punten smaakpappillen. Elk signaleren een andere smaak zoals zout, zoet, bitter enzovoort. Belangrijk voor het juist proeven van een wijn is dus om je tong ruim de kans te geven de smaken te signaleren. Een flink slok dus en zuig wat lucht mee om de smaken extra vrij te laten komen door de zuurstof die toegevoegd wordt. Laat de wijn even over je tong rollen. Of je de wijn daadwerkelijk lekker vindt hangt natuurlijk van jezelf af. Maar de duurdere wijnen zullen de meeste proevers het toch wel over eens zijn dat ze heerlijk smaken.