Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc druifSauvignon Blanc is een witte druif met een groene schil die vooral gebruikt wordt voor de bereiding van witte wijnen. Deze druif is een van de bekendste druiven en wordt in veel landen geplant op wijngaarden. Oorspronkelijk is deze druif in het zuidwesten van Frankrijk ontstaan. In Sauternes en Barsac is dit de voornaamste druif. Ook in de Loirevallei komt deze druif vaak terug. In steeds meer gebieden maakt men van deze druif kwalitatief prestigieuze wijnen. De wijnen die van deze druif gemaakt worden kan zowel zoet, als droog heel lekker zijn.

Wijn gemaakt van de Sauvignon Blanc ruikt naar wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn valt de smaak van groene appels, kruisbessen, ananas en lychee direct op. De wijn heeft een frisse afdronk en voor Noord-Franse wijnen soms ietwat droog. Uit de warmere gebieden zijn de wijnen wat zachter qua smaak. De smaak- en geurcomponenten zijn minder uitgesproken als de druif in een assemblage met andere druiven gebruikt gebruikt wordt.

In Frankrijk vind men deze druif vaak in de zuivere wijnen van Languedoc, Bordeaux en van de Loirevallei. Bekende wijnen die gemaakt worden van de Sauvignon Blanc zijn bijvoorbeeld: Sancerre, Menetou-Salon en de Pouilly-Fumé. Daarnaast zijn er interessante assemblages met de sémillon-druif in de Bordeaux. De laatste jaren komen er ook veel goede Sauvignon Blanc-wijnen uit de Nieuwe Wereld.

Een wijngeheim wat nog ontdekt moet worden door velen is de Sauvignon Blanc uit het Oostenrijkse wijngebied Steiermark. Bij de Steiermark kan de druif heel goed tot zijn recht komen door de steile hellingen en de vulkanische bergflanken. De Sauvignon Blanc geeft schitterende wijnen die zeer mineralig zijn en ook heel erg binnen de Europese stijl zit. Ook op de Spaanse Rueda komt de druif heel erg tot zijn recht. De druif is één van de bekendste ter wereld, maar het begint een beetje te verliezen van een ander ras, de Verdejo.